Rusíni a Ukrajinci sa už tradične stretávajú na Slávnostiach kultúry

20.06.2010 Svidník

Svidník 19. júna (TASR) – Jeden z najväčších a najstarších folklórnych festivalov koná sa v týchto dňoch vo Svidníku.
Ako pre TASR uviedol jeden z organizátorov a duša celej akcie Pavol Bogdan, počas troch dní na 56. Slávnostiach kultúry Rusínov – Ukrajincov Slovenska sa predstaví množstvo umelcov nielen zo Slovenska, ale aj Srbska, Ukrajiny a Ruskej federácie.
„Už v piatok (18.6. ) sa predstavilo Zakarpatské bábkové divadlo Bavka, deti maľovali na asfalt a otvorili sme aj výstavu známeho rusínskeho výtvarníka Milana Bandurčina, “ prezradil Bogdan. Dodal, že na festivale možno stretnúť Rusínov a Ukrajincov, ktorí bývajú od Uble po Spiš, prakticky v celej severnej oblasti východného Slovenska. „Dnes popoludní budú svidnícke súbory pozývať na festival priamo v centre mesta a položíme aj kytice k pamätníku na Dukle, “ dodal Bogdan. Večer sa na pódiu vystriedajú detské súbory, zahraničné súbory a potom sa začne veľký zábavný program Ej zabava, zabava. „Na večernom programe očakávame aj prítomnosť prezidenta SR Ivana Gašparoviča, ktorý nám prisľúbil účasť, “ podotkol Bogdan.
Nedeľa bude vo Svidníku v znamení svadby. „Domáce folklórne kolektívy nám ukážu zvláštnosti zvykov z jednotlivých oblastí. Sedemnásť skupín predvedie úryvky zo svadieb a súčasťou bude aj prehliadka mladúch – neviest, ktoré predvedú nádherné kroje, “ doplnil Bogdan. Vyvrcholením programu by malo byť vystúpenie Poduklianskeho ľudového umeleckého súboru, ako aj zahraničných hostí.
 

Vyberte región